Procedura zabiegowa przebiega w kilku etapach. Najpierw, przy pomocy specjalnych kaniul, zostanie pobrana tkanka tłuszczowa z miejsc, gdzie występuje jej nadmiar. Zwykle jest to brzuch, biodra lub uda. Następnie materiał tłuszczowy zostanie poddawany jest separacji. W rezultacie uzyskamy koncentrat zawierający tylko młode, pełnowartościowe komórki tłuszczowe oraz mezenchymalne komórki macierzyste.Tak przygotowany materiał stanowi naturalny, autogenny wypełniacz, który zostanie wszczepiony bezpośrednio w miejsce docelowe.
Wyjątkowo naturalny efekt wypełnienia, wygładzenia oraz rewitalizacji obszaru poddanego zabiegowi. Np. piersi po przeszczepie tłuszczu mają naturalny wygląd w przeciwieństwie do implantów, które zawsze są „widoczne” dla otoczenia.
Dodatkowy efekt – usunięcie nadmiaru tłuszczu z brzucha lub ud, kształtowanie sylwetki.
Miejsca, z których jest pobierana tkanka tłuszczowa należy poddawać masażom i okrywać je opatrunkami uciskowymi. Po zabiegu można powrócić do normalnych czynności już po kilku dniach od jego przeprowadzenia.
Lekarz nie jest w stanie przed zabiegiem określić jaka część komórek zostanie wchłonięta – zależy to w znacznym stopniu od indywidualnych predyspozycji organizmu pacjenta.
Podczas procesu pozyskiwania oraz przygotowywania do podania część komórek tłuszczowych obumiera, dlatego zawsze następuje zmniejszenie efektu – pamiętając o tym warto wziąć pod uwagę kolejny zabieg po 2-3 miesiącach.
Zabieg można powtarzać do momentu uzyskania pożądanego efektu estetycznego (odstęp czasowy wymagany pomiędzy kolejnymi zabiegami to minimum 2 miesiące – tyle czasu jest konieczne na ustabilizowanie się ostatecznego efektu).
Przeszczep tkanki tłuszczowej zyskuje na popularności ze względu na doskonałe efekty estetycznej oraz bezpieczeństwo.
Można w ten sposób jednocześnie dodać krągłości pożądanym miejscom, jak i usunąć niepotrzebne fałdki, oponki czy boczki. Największym atutem tej techniki jest fakt, że przeszczepienie własnych tkanek gwarantuje tolerowanie ich przez organizm i brak efektów ubocznych.